Criminele Vonnissen

De ervaring is dat in ieder familieverleden wel criminelen voorkomen. Natuurlijk gaat het niet altijd om bendes en zware misdrijven als moord en mishandeling, ook landlopers en dronkenlappen verschenen voor de rechter. De vonnissen, verslagen van getuigenverhoren en andere stukken in de dossiers van de rechtbank geven een unieke blik op het (criminele) verleden van onze voorouders!

In veel archieven is informatie te vinden over rechterlijke zaken: archieven van rechtbanken natuurlijk, maar denk ook aan gevangenisregisters. Ik ben sinds kort gestart met onderzoek hiernaar in onze familie. Inmiddels kan ik via deze website een aantal gegevens delen. Een aantal jaren geleden heeft Dirk-Jan Houtepen (notaris) op dit gebied mij de eerste bescheiden ter hand gesteld. Ik wil hem hier via deze weg nogmaals voor bedanken.

Onderstaand de Nederlandse tabel met alleen “Suanet” vonnissen. Onder de tabel heb ik per vonnisnummer de stukken van de rechtbank geplaatst. Het overzicht is nog zeker niet compleet.

Criminele Vonnissen Suanet (Nederland)

NummerAchternaamVoornaamJaarPlaats rechtbankSoort rechtbankDelict
1SuanetGerardus Josephus1892's-HertogenboschArrondissements
rechtbank
Zware mishandeling,
Medeplichtigheid
2SuanetTheresia1874's-HertogenboschArrondissements
rechtbank
(Openlijke) geweldpleging/ onderlinge vechtpartij
3SuanetTheresia1879's-HertogenboschArrondissements
rechtbank
(Openlijke) geweldpleging/ onderlinge vechtpartij
4SuanetTheresia1854's-HertogenboschKantongerecht
5SuanetTheresia1854's-HertogenboschKantongerecht
6SuanetMaria Theresia1882's-HertogenboschKantongerecht
7SuanetTheresia1876's-HertogenboschKantongerecht
8SuanetJoseph1819's-HertogenboschRechtbank van
Eerste Aanleg
Mishandeling

Vonnis 1
Uit het eerste vonnis valt te lezen dat ene heer Hendrikus Johannes Pennings (23 jaar) op 25 september 1892 een klap heeft uitgedeeld aan Gerardus Josephus Suanet (geb.13-09-1873) en dat hierna Gerardus Josephus Suanet en twee vrienden de heer Pennings te grazen lijken te hebben genomen “tot bloedens toe”. Op 3 november 1892 heeft de arrondissementsrechtbank van ‘s-Hertogenbosch alle betrokkenen veroordeeld. De heer Pennings werd veroordeeld tot een boete van 1 gulden en 1/4 van de kosten van de rechtbank (van 2,25 gulden) en Gerardus Josephus Suanet en zijn twee vrienden tot ieder 5 gulden boete en ook hun 1/4 deel van de kosten van de rechtbank.

Vonnis 1 bladzijde 1 (van 4)

 

Vonnis 1 bladzijde 2 (van 4)

 

Vonnis 1 bladzijde 3 (van 4)

 

Vonnis 1 bladzijde 4 (van 4)

Vonnis 2
Het tweede vonnis is een opmerkelijk vonnis waarbij Marinus Drost (geb.5-2-1832 te Leeuwarden en bordeelhouder) zijn vrouw, Maria Theresia Suanet (geb.4-12-1838 te ‘s-Hertogenbosch) op 26 augustus 1874 mishandeld en tegen de grond werkt. Waarna Maria Theresia Suanet meerdere glazen naar haar man werpt en hem uiteindelijk verwond. De rechtbank veroordeeld de echtlieden op 24 september 1874 tot 3 dagen eenzame opsluiting en tot vergoeding van de door de rechtbank gemaakte kosten van 2 gulden en 81 centen. Dat het voorheen tussen de twee ook al enige tijd niet boterde geeft ook de opmerkelijke advertentie aan die Marinus Drost liet plaatsen in de ‘s-Hertogenbossche Courant van 16 januari 1874…. (zie onder de vier bladzijden van het vonnis).

Vonnis 2 bladzijde 1 (van 4)

 

Vonnis 2 bladzijde 2 (van 4)

 

Vonnis 2 bladzijde 3 (van 4)

 

Vonnis 2 bladzijde 4 (van 4)

Vonnis 8
Het achtste vonnis is een

 

Vonnis 8 bladzijde 1 (van 3)

 

Vonnis 8 bladzijde 2 (van 3)

 

Vonnis 8 bladzijde 3 (van 3)